Naomi Bros en av favoriterna i Sto Championatet!

På söndag avgörs Sto Championatet på Axevalla, Naomi Bros vann sitt försök på den snabbaste försökstiden i loppets historia och Micke Melefors sto har god segerchans i det klassiska loppet. Mika Forss drog aldrig tussarna i försöket och fyraåringen vann med sparat på 1.13 blankt över lång distans. Vinner hon loppet på söndag inbringar det 2,4 miljoner till ägarna eftersom hästen är premiechansad.


- Jag körde henne i tre lätta intervaller i onsdags och allt verkar bra, till och med bättre än inför försöket. Hon vann med tussarna kvar och Mika var väldigt nöjd med henne. Hon vann försöket med skor, vi har platsat hovarna och hovslagaren säger att det är fifty/fifty om det går att köra barfota bak på söndag. Men kusken tycker inte det spelar så stor roll, säger Mikael Melefors.

Face Time Bourbon-avkomman är stenhård av sig, detta blir hennes tredje stora final bara i år. Hon var fyra i Drottning Silvias Pokal och satt fast med sparat som fyra i Stosprintern. Hon klarar långa resor och olika distanser, hon har redan i år tjänat 553 000 kronor.

- Vi har kamperat ihop så länge så vi känner varandra väl, när hon hade sparat i Stosprintern valde vi att anmäla till Sto Championatet trots att loppet kom tätt inpå. Jag fick välja spår först och det var givet att ta spår två. Då riskerar vi inte att hamna i dödens, jag har förhoppningar om att Mika kan få tredje par utvändigt. Den här gången ska hon inte sitta fast som i Stosprintern.

Det är långt upplopp på Axevalla vilket gynnar fyraåringen, det var länge sedan en Örebrotränad häst hade så fin segerchans i ett storlopp. På söndag väntar övervakningsstall, senast klockan tio måste Naomi Bros vara på plats på Axevalla.

- Det blir något nytt för henne, det optimala hade varit att hon fått gått i sin hage och att vi varit på plats i Skara efter lunch. Men nu är förutsättningarna som de är, jag tar väl ut henne vid klockan tolv ungefär så hon får lunka lite då brukar hon dricka efteråt. Jag oroas inte över övervakningsstall.

Sto Championatet detta år ser vidöpppet ut, det finns ingen given favorit. Som Naomi Bros gick i mål förra fredagen så ska hon ses med bra chans till en framskjuten placering. En seger i ett klassiskt lopp vore precis vad regionen behöver. Micke och Anna Melefors gör allt för sin ögonsten och har matchat hästen väl. Att paret kommer vara nervösa på söndag strax innan klockan 17 är lätt att förstå, Micke är också delägare i hästen. 

- Än så länge är jag ganska avslappnad men jag vet vad som väntar. Vi har en sagolik häst hon är stentuff. Jag    hoppas hon ska få sätta pricken över i:et på söndag, hästen har varit med i många finaler men jag blir alltid lika nervös. Det är en häftig kick, men jag blir nästan lika nervös när det är 25 000 kronor i förstapris som jag kommer vara på söndag. Jag ska försöka njuta lite också, men jag har sådan vinnarskalle och vill så mkt så känslorna tar lätt över. Tur att min fru Anna är mer lugn och sansad, avslutar Micke skrattande.

Text: Mårten Eriksson

Bild: TR Media/ Malin Albinsson

Publicerad torsdag 18 juli 2024. info@orebrotravet.se